slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4

Jelenlegi hely

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: flash_player soundcloudfield_field_formatter_view() függvényben (/var/www/hulladekgazdalkodas.szie.hu/sites/all/modules/soundcloudfield/soundcloudfield.module 355 sor).

HÍRLEVÉL

 

2015. JÚNIUS PROJEKTZÁRÁS

TÁMOP 4.1.1. C -12 /1/KONV-2012-0018

 

 

Az „Ágazati együttműködés a hulladékgazdálkodás, szennyvízkezelés és megújuló energia képzési rendszerének fejlesztése érdekében” című projekt a TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0018-as azonosítószámú pályázattal 864 millió 180 ezer 900 forint uniós támogatásból valósult meg a Szent István Egyetem és konzorciumi partnerei együttműködésében. A zöld gazdaság fejlesztésének témájához kapcsolódó projekt záró konferenciája 2015. június 30-án került megrendezésre Szarvason.

A rendezvényen a projekt megvalósításáról és az elért eredményekről beszédet mondott többek közt a Nyugat-magyarországi Egyetem részéről Dr. Schmidt Rezső dékán, a Nyíregyházi Főiskola részéről Dr. Sikolya László intézetigazgató és Dr. Simon László a projekt szakmai koordinátora, a konzorciumvezető Szent István Egyetem részéről Dr. Posta Katalin és Dr. Bíró Tibor dékán, Dr. Simándi Péter projektvezető, Dr. Aleksza László, a projekt szakmai vezetője, valamint a közreműködő szakmai szervezetek képviselői. 

A 2013. április 15-én indult és 2015. június 30-án zárult programban a Szent István Egyetem vezetésével, a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Nyíregyházi Főiskola részvételével létrejött konzorcium nemzetközi jelentőségű projektet hajtott végre. A megvalósítás során fenntartható mezőgazdálkodáshoz kapcsolódó képzési rendszerek kerültek kiépítésre, ahol a közvetett célcsoport minden olyan hallgató, aki környezetmérnöki, hulladékgazdálkodási, vagy megújuló energia területen felsőoktatási képzésben vesz részt.

A hulladékgazdálkodás, az élelmiszeripari melléktermékek hasznosítása, a komposztálás és a biogáz termelés, az ezekből előállított anyagok és termékek szántóföldön történő elhelyezése, valamint az energetikai célú biomassza termelés jelentették a projekt kiemelt témaköreit, amelyekkel kapcsolatos tartalomfejlesztések, képzések, hagyományos és e-learning Bologna-konform tananyagok jöttek létre.

A program kifejezett célja volt, hogy kellő mélységű gyakorlatorientált és a gazdasági életben alkalmazható mérnöki ismeretanyagot nyújtson kiaknázva a mezőgazdaság és a környezetipar szinergiáit. A pályázat megvalósítása során elvégzett munka eredményeként hatékony, interaktív tudáscsere vált lehetővé a gazdasági szereplők és a szakmai szervezetek között: a partnerek sorában a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségét, a Köztisztasági Egyesülést, valamint Magyar Minőségi Komposzt Társaságot találjuk, akik a projekt kezdetétől segítették a megvalósulást.

A nemzetközi jó gyakorlatok átvételét segítették a projekt keretében szervezett képzések és tanulmányutak, melyek nyomán a külföldi intézményekkel létrejött együttműködési megállapodások további kooperáció alapjául szolgálnak. A projekt keretében kialakult együttműködések magyarországi gazdasági szereplőkkel a legfrissebb hazai szakmai és gyakorlati ismeretek beépítését teszik lehetővé a felsőoktatási intézmények számára.

Az innovációs tevékenység és a jogszabályi változások nyomon követése és az oktatási anyagokba illesztése nagyon fontos feladat volt a munka során, ezért a változó gazdasági és társadalmi kihívásoknak megfelelően, a mérnökképzés átalakításával és megújításával zárult a program.

A projektben felsorakoztatott képzések, a munkacsoportok, a megújított és újonnan kialakított tananyagok, a kutatási lehetőségek és a háttérintézményi támogatás együttesen járultak hozzá a kitűzött célok megvalósulásához.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer