slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4

Jelenlegi hely

SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2015. április 14.

Budapest, 2015. április 14. 

ZÖLD OKTATÁSI INNOVÁCIÓ HÁROM FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYTŐL

A Szent István Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem Budapesten, sajtórendezvényen mutatta be azt a három intézmény összefogásával megvalósuló, mintegy 864,18 millió forintnyi Európai Uniós támogatású projektet, amely a fenntartható mezőgazdálkodáshoz (hulladékgazdálkodáshoz, szennyvízkezeléshez, megújuló energiaforrásokhoz) kötődő, gyakorlatorientált képzési rendszereket kínálna a felsőoktatásban tanulók számára.

A gödöllői Szent István Egyetem vezetésével, a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Nyíregyházi Főiskola részvételével létrejött konzorcium nemzetközi jelentőségű projektet kezdeményezett: a projekt fenntartható mezőgazdálkodáshoz kapcsolódó képzési rendszereket kíván kiépíteni és közvetett célcsoportja minden olyan hallgató, aki környezetmérnöki, hulladékgazdálkodási, vagy megújuló energia területen felsőoktatási képzésben vesz részt.

A programot Dr. Aleksza László, a Szent István Egyetem Környezettudományi Intézetének igazgatója ismertette. A projekt a hulladékgazdálkodás és a szennyvízkezelés témája mellett olyan előremutató oktatási anyagokat is nyújt, amelyek a hulladékok és a belőlük készült melléktermékek termőföldön történő hasznosítására, illetve az energianövények és a biomassza termelésére készítenek fel. A „jövő mezőgazdaságát” leképező képzési rendszer nem csak az energiahatékonyságot és a talajtermékenység megóvását, hanem a kisebb ökológiai rendszerek létrehozását is igyekszik fókuszba helyezni.

A projekt eredményeként hatékony, interaktív tudáscsere is lehetővé válik a gazdasági szereplőkkel és a szakmai szervezetekkel együttműködésben:. a partnerek sorában a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségét, a Köztisztasági Egyesülést, valamint Magyar Minőségi Komposzt Társaságot találjuk. A projekt kifejezett célja, hogy kiaknázza a mezőgazdaság és a környezetipar szinergiáit.

Ezen felül kialakítás alatt áll egy, a hulladékgazdálkodás, szennyvízkezelés és megújuló energiarendszerek nemzetközi szintű oktatásában hathatós segítséget nyújtó, angol nyelvű e-learning felület is.

Dr. Beke Dóra, a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság és Élelmiszertudományi Karának egyetemi docense az eseményen elmondta: „Meghatározó célunk volt, hogy olyan ismeretanyagot hozzunk létre, amely a hazai és nemzetközi színtéren egyaránt piacképes szaktudáshoz segít hozzá. A projekt alapjai gyakorlatorientált témakörök, amelyek igénylik a mérnöki menedzsment ismeretek beépítését. E témaköröket ismerő szakértők iránt mára valós munkaerő-piaci kereslet jelent meg”.

Az ágazat növekvő munkaerő igényeit az Európai Uniós statisztikai becslések is alátámasztják: ha csak a hulladékgazdálkodási ágazatot nézzük, a 28 tagállamban a 2010-es 2 millióról, 2020-ra 2,5 milliónyira nőhet a betöltött munkahelyek száma. 

 „Az élelmiszeripari melléktermékek és hulladékok” című tananyag például széles spektrumban foglalkozik a témakörrel: az élelmiszerpazarlástól az élelmiszeripari melléktermékek feldolgozásán át az élelmiszeripari hulladékok életciklus elemzéséig bezárólag. Az „Energianövények, biomassza termelés” című tananyag pedig bioalkohol-, biodízel- és biogáz-előállítással foglalkozó tananyagot is kínál, így hiánypótló jelleggel háttértudást nyújt azok számára, akik a legutóbbi egy évtized során kifejlődött iparágakban kívánnak elhelyezkedni egyetemi tanulmányaik után.  

Prof. Dr. Simon László, a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Agrártudományi Intézetének egyetemi tanára kifejtette „Törekedünk a külföldön már régóta alkalmazott, ún. „jó gyakorlatok” („best practice”) elsajátítására és a magyar oktatási rendszerben való adaptálására. A tudáscserét tanulmányutakkal is elősegítettük az oktatók, intézményi képviselők, és döntéshozók részvételével. A projekt során külön hangsúly helyeződött az oktatók továbbképzésére, emellett a felsőoktatási intézményi karrierirodák szervezetfejlesztését, integrációját tűztük ki célul, amelynek keretében a konzorciumi tagok között összehangolt felsőoktatási munkaerőpiaci modellt vezetnek be.”

Az „Ágazati együttműködés a hulladékgazdálkodás, szennyvízkezelés és megújuló energia képzési rendszerének fejlesztése érdekében” című program 2013.04.14-én indult és 2015.06.30-án zárul.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer